Witam,
Postanowiłam wprowadzićnabloga serię "DLACZEGO WARTO JEŚĆ...",mająca na celu uzmysłowić korzyści wynikające ze spożywania konkretnych produktów.
Na pierwszy ogień rzucamy.. JABŁKA, kojarzone z naszymi rodzimymi sadami. Faktycznie wywodzące się z Zachodniej Azji. Ostatnio budzą sporo kontrowersji.
Dla naszego zdrowia posiadają one jednak szereg walorów wynikających z ich spożywania. Anglicy mawiają nawet: "An apple a day keeps the doctor away".
Oto kilka z ich właściwości
- Jedno jabłko ma tylko około 80 kalorii, co czyni go idealną niskokaloryczną przekąską.
- Nie zawierają cholesterolu oraz tłuszczy.
- Są dobrym źródlem potasu, zawierają go aż 195 mg w średniej wielkości owocu.
- Zawieraj antyoksydanty i polifenole pomagające przeciwdziałać wielu chorobom związanym z wiekiem, a także zatykaniu się tętnic ,co może prowadzić do chorób serca.
- Zapobiegają wchłanianiu się cholesterolu.
- Regulują pracę jelit, zapobiegając zaparciom czy łagodząc syndrom jelita drażliwego.
- Dzięki sporej zawartości żelaza mogą zapobiegać anemii.
- Zawarta w jabłkach witamina C (najwięcej jej znajduje się w mniejszych owocach) zapobiega tworzeniu się pajączków,uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, a także wzmacnia nasz układ odpornościowy.
- Najnowsze badania wykazują,że jablka mogą przeciwdziałać rakowi. Dotyczy to głównie raka płuc, piersi, okrężnicy i wątroby.
- Ponadto pomagają w utrzymaniu białego uśmiechu.
- Wzmacniają kości.
- Przyspieszają metabolizm, dlatego polecane są osobom na diecie.
- Mają wpływ na regulację ciśnienia krwi.
Antonówka: Kolor bladożółty lub żółty.Twarde,soczyste,o kwaśnym posmaku.
Granny Smith: bardzo kwaśne lub słodko-kwaśne i chrupiące. harakterystyczne ze względu na swój intensywnie zielony kolor.
Ligol: posiada stosunkowo duże owoce o barwie żółto-czerwonej. Kruche, bardzo soczyste. Charakteryzują się słodkim smakiem oraz intensywnym aromatem.
Champion: Posiada duże oweoce,lekko wydłużone. Skórka żółto-czerwona. Posiadają rozpoznawalny gruszkowy aromat.
Szara reneta: Średniej wielkości, O grubej szorstkiej i żółtej skórce.Wyróżnia sie korzennym aromatem. Krucha,soczysta.
Jonagold: Owoce duże/bardzo duże. Stożkowato-kulste. Miąższ luźny, soczysty. Skórka zielono-żółta, pokryta rumieńcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz