środa, 6 sierpnia 2014

Dlaczego powinniśmy jeść.. JABŁKA

Witam,

Postanowiłam wprowadzićnabloga serię "DLACZEGO WARTO JEŚĆ...",mająca na celu uzmysłowić korzyści wynikające ze spożywania konkretnych produktów.

Na pierwszy ogień rzucamy.. JABŁKA, kojarzone z naszymi rodzimymi sadami. Faktycznie wywodzące się z Zachodniej Azji.  Ostatnio budzą sporo kontrowersji. 


Dla naszego zdrowia posiadają one jednak szereg walorów wynikających z ich spożywania. Anglicy mawiają nawet: "An apple a day keeps the doctor away".
Oto kilka z ich właściwości
    • Jedno jabłko ma tylko około 80 kalorii, co czyni go idealną niskokaloryczną przekąską.
    • Nie zawierają cholesterolu oraz tłuszczy. 
    • Są dobrym źródlem potasu, zawierają go aż 195 mg w średniej wielkości owocu.
    • Zawieraj antyoksydanty i polifenole pomagające przeciwdziałać wielu chorobom związanym z wiekiem, a także zatykaniu się tętnic ,co może prowadzić do chorób serca.
    • Zapobiegają wchłanianiu się cholesterolu.
    • Regulują pracę jelit, zapobiegając zaparciom czy łagodząc syndrom jelita drażliwego.
    • Dzięki sporej zawartości żelaza mogą zapobiegać anemii.
    • Zawarta w jabłkach witamina C (najwięcej jej znajduje się w mniejszych owocach) zapobiega tworzeniu się pajączków,uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, a także wzmacnia nasz układ odpornościowy.
    • Najnowsze badania wykazują,że jablka mogą przeciwdziałać rakowi. Dotyczy to głównie raka płuc, piersi, okrężnicy i wątroby.
    • Ponadto pomagają w utrzymaniu białego uśmiechu.
    • Wzmacniają kości.
    • Przyspieszają metabolizm, dlatego polecane są osobom na diecie. 
    • Mają wpływ na regulację ciśnienia krwi. 


Poza zdrowotnymi korzyściami możemy wybierać z szerokiego wachlarza gatunków jablek. Na półki sklepowe trafia ich około stu róznych gatunków :

Antonówka: Kolor bladożółty lub żółty.Twarde,soczyste,o kwaśnym posmaku.

Granny Smith: bardzo kwaśne lub słodko-kwaśne i chrupiące. harakterystyczne ze względu na swój intensywnie zielony kolor.
Ligol: posiada stosunkowo duże owoce o barwie żółto-czerwonej. Kruche, bardzo soczyste. Charakteryzują się słodkim smakiem oraz intensywnym aromatem.
Champion: Posiada duże oweoce,lekko wydłużone. Skórka żółto-czerwona. Posiadają rozpoznawalny gruszkowy aromat.

Szara reneta: Średniej wielkości, O grubej szorstkiej i żółtej skórce.Wyróżnia sie korzennym aromatem. Krucha,soczysta.
Jonagold: Owoce duże/bardzo duże. Stożkowato-kulste. Miąższ luźny, soczysty. Skórka zielono-żółta, pokryta rumieńcem. 

Zatem jedzmy jabłka..na zdrowie. ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz