Witam :)
Na dobry początek kilka słów z kategorii totalna
podstawa, czyli czym jest zbilansowana dieta oraz jej podstawowe założenia.
Często w życiu codziennym, mediach czy kolorowych
gazetach spotykamy się z pojęciem 'zbilansowana dieta". Nie każdy jednak
prawidłowo interpretuje to pojęcie. Dieta zbilansowana to inaczej mówiąc dieta
optymalna, dostosowana do naszego trybu życia, aktywności. Taka, która zapewni
organizmowi dostateczną ilość wysokiej jakości składników odżywczych
niezbędnych do jego funkcjonowania. Zatem normy spożycia zależne będą od
wielu czynników : wieku, płci, aktywności fizycznej czy stanu zdrowotnego.
W teorii
zrównoważona dieta posiada kilka podstawowych założeń:
Podstawą jest wyznaczenie swojego
zapotrzebowania kalorycznego BMR, który określa podstawową przemianę materii
dla naszego organizmu oraz zapotrzebowania z uwzględnieniem naszego trybu
życia. Można to zrobić za pomocą gotowych kalkulatorów, np.:
Następnym istotnym elementem
tworzenia zbilansowanej diety jest wyznaczenie procentowego udziału poszczególnych
makroskładników w diecie. W teorii jest to zasada 50-30-20 zakładająca
- 50-60 %. energii z węglowodanów,(z czego 10 proc. energii z cukrów
prostych);
- ok. 20% z białek, najlepiej tych pełnowartościowych, czyli
pochodzenia zwierzęcego,
- ok. 30 % z tłuszczy ze zdrowych źródeł .
Posiłki (od 3 do 5 a nawet 6) powinny być spożywane
w regularnych odstępach czasowych. Pozwoli to uregulować metabolizm.
Ważnym jest również by uwzględnić podział kalorii na poszczególne
posiłki. Przyjmuje
się, że:
- śniadanie , powinno dostarczyć do 25 %. energii,
- II posiłek ok. 20
%.,
- obiad do 40 %;
- IV posiłek 5-10 %.
- kolacja w przedziale 10-15 %. dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Do zobrazowania zapotrzebowania na poszczególne makroskładniki często używa się piramid żywieniowych lub tzw. "talerzy zdrowego żywienia". Przykłady poniżej:
Talerz zdrowego żywienia źródło:.mamanka.pl |
Piramida żywieniowaźródło:iamkrewki.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz